“Zwangeren en pas bevallen werknemers hebben net als ieder ander recht op een veilige en gezonde werkplek.”

Bijdrage Monique van Beukering, bedrijfsarts en onderzoeker ‘Zwangerschap en Werk’ bij het IKA Ned Expertisecentrum ‘Vrouw en Werk’

“Zwangeren en pas bevallen werknemers hebben net als ieder ander recht op een veilige en gezonde werkplek.”
28–06–2019

Elk jaar worden er rond de 145.000 werkende vrouwen zwanger. En stellen zich de vraag: is het veilig voor mijn kindje om te blijven werken? Of, als de zwangerschap anders loopt dan verwacht, hoe kan ik aan het werk blijven? Tijdens de zwangerschap verandert de belastbaarheid van werknemers, soms kan dit betekenen dat de zwangere het werk moet aanpassen. Ook het geven van borstvoeding de eerste maanden na de bevalling vraagt van vrouwen veel extra energie. Fysiek zwaar werk, psychisch belastend werk en/of onregelmatige werktijden vergroten de kans op gehele of gedeeltelijke uitval tijdens de zwangerschap. 

“Er bestaan verschillende risicofactoren voor de zwangere en haar ongeboren kind op het werk.” 

Iedere werknemer heeft recht op een veilige en gezonde werkplek, dit geldt ook voor de zwangere en pas bevallen werknemers. Om dit te realiseren moeten werkgevers maatregelen treffen die voldoen aan het beschermingsniveau van de Arbowet. Tijdige aanpassingen in het werk, zoals vermindering van uren en verlichting van taken of door inzet van vervangend werk, leiden tot een aanzienlijke verbetering van de gezondheid van zwangere werkenden en van hun (ongeboren) kind. 

Veel voorkomende factoren die een risico kunnen vormen voor de zwangere en haar ongeboren kind zijn staand werk, tillen en stressvol werk. In een aantal specifieke beroepen vormen ook contact met infectieziekten en chemische stoffen of een omgeving met veel lawaai een risico voor het ongeboren kind. 

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie