Veiligheid bij Defensie: alleen haalbaar als lerende organisatie met sterke regie en niet meer onder de mat vegen!

Hans de Goeij in gesprek met Anne-Marie Snels, voorzitter militaire vakbond Algemene Federatie van Militair en Burger Personeel (AFMP) van de FNV

Veiligheid bij Defensie: alleen haalbaar als lerende organisatie met sterke regie en niet meer onder de mat vegen!
28–06–2019

Wanneer wij voor deze uitgave van VOZ Magazine het thema ‘Gezond aan het werk blijven loont’ centraal stellen, dan is duidelijk dat de werkgever daar een grote rol in speelt. De werkgever heeft immers de zorgplicht voor werknemers, dat zij onder goede arbeidsomstandigheden hun werk kunnen doen. Maar is dat dan ook altijd het geval? Anne-Marie Snels, voorzitter AFMP van de FNV, geeft aan dat bij de werkgever Defensie nog veel te verbeteren valt. In dit interview geeft zij een duidelijke richting aan voor de noodzakelijke verbeteringen bij Defensie, waar ook andere sectoren lering uit kunnen trekken. 

Door: Hans de Goeij

Veiligheid heeft meerdere aspecten 

Het gesprek met Anne-Marie Snels gaat direct van start door een beschouwing over de veiligheid van het personeel bij Defensie. De aanleiding voor het interview is chroom-6 en wat de vakbond daarmee heeft. Snels opent het gesprek bij de actualiteit van de dag. Bijvoorbeeld bij de bezetting van legeronderdelen, die vaak de 75% niet halen. 

Snels: “Je moet eens denken aan de veiligheid voor personeelsleden en omstanders bij de Explosieven Opruimings Dienst, de EOD. Daar zijn allerlei procedures en protocollen, maar de bezetting is niet steeds op orde. De EOD treedt ook vaak buiten Defensie op in opdracht van de lokale politie en openbaar bestuur. Stel je voor dat je dan ook nog eens meerdere meldingen tegelijk hebt. En natuurlijk: bij de arbeidsvoorwaarden is ook nog wel wat te doen, om het maar ingehouden te zeggen”. 

Snels vervolgt: “Er zijn zo ontzettend veel problemen bij de krijgsmacht, wat ook niet bevorderlijk is bij het terugbrengen van het hoge verloop van je personeel. Op dit moment moeten wij wel de druk opvoeren op de regering, want de gesprekken over de voorjaarsnota lopen nu. Nu worden de budgetten verdeeld. Veiligheid heeft dus meerdere aspecten. Allereerst is het de corebusiness van Defensie: onze vrede en veiligheid verdedigen. Maar ook de veiligheid voor het eigen personeel: arbeidsomstandigheden inclusief arbeidsvoorwaarden“. 

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie